Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Semester, jo hoppsan hejsan....

  Det måste väl vara nåt knas när man på sätt och vis tycker det ska bli skönt att jobba igen efter två veckors semester. (Undrar vilket år jag ska få 5 veckors semester????) Antar det beror på att det varit en del att pyssla med senaste tiden. Sista 1½ månaden rättare sagt, hade jag inte haft semester hade det aldrig gått ihop sig. För få timmar på ett dygn helt enkelt. Men det är det alltid förresten..... Men det retar mig lite att det var värmebölja när jag jobbade, (dessutom funkade inte AC:n i en del bilar), och Jerry hade semester just då, sen har det ju regnat..... Inte riktigt hela tiden men så pass att en del av mina blommor drunknat. Man ska väl försöka komma ihåg att ställa undan dem emellanåt när det vräker ner antar jag, hälla av dem efteråt hjälper liksom inte lika bra. Nästa år ska jag bara ha krukor med hål i botten, för minnet lär väl inte bli bättre med åren.

 

  Midsommar helgen var lugn, den enda hittills som varit det förresten. Jerry och 6 gubbar till turas om att ha en herrmiddag varje år och helgen efter midsommar var det Jerrys tur, så det var bara för mig att fly hemmet på eftermiddagen, nån herre är man ju inte. Jag "fick" komma hem senare på kvällen men höll mig undan. De pratade väl gamla minnen till långt fram på småtimmarna och jag var inte så intresserad.

 

   Vi har fått en ny hyresgäst i lilla röda huset. Monika flyttade till Linköping och kärleken, in flyttade Lena med sonen Timothy, 10 år. Det funkar jättebra, hon har kört buss, är kock och jobbar nu som privatchaffis åt landshövdingen. Gillar hojjar och gamla jänkare så vi har en del gemensamt. Dessutom är hon hästtjej men har inte ridit på länge så jag "lurade" med henne ut och rida. Passade på att rida förbi ICA och handla glass på hemvägen. De kollade lite skumt på mig i affären, småtjejerna har ju hjälm och så på sig när de cyklar eller åker buss hem från stallet men en gammal kärring..... Sen såg de hästarna och såg smått lättade ut. "Skönt, hon har inte blivit mer knäpp än vanligt". Vi har nämligen ett och annat "original" här i byn, ofarliga, men hissen går inte riktigt hela vägen, om man säger så.

Kaxe försöker flytta in balkongvägen o Molly kommer inte åt han

I stallet är de väl hemmastadda

  Sen har vi ju våran andra hyresgäst, Kaxe...... Verkar som om han, (eller hon?) inte nöjer sig med stallet längre, utan vill flytta in hos oss. Har gjort några försök balkongvägen. Eller så är det bara för att reta Molly som inte vet hur hon ska ta sig upp dit. Dessutom hatar jag lock på hästarnas mathinkar, det vet väl de flesta vid det här laget, men jag har fått ge mig. Finns ingen mat kvar utan lock, Kaxe med polare äter upp den. Men jag klämmer inte fast dem stenhårt, locken, bara lite...... Jerry och Conny gick lös på fågelskrällena en gång med kvastar och spadar, som om det skulle göra nån skillnad, de kommer ändå tillbaka, om de ens flyger ut. Envisa typer.....

Johanna vill inte vara med på bild

  Helgen efter det hade vi gemensam städning av stallet. Vi skurade boxar, putsade fönster, städade ur skåpen, tvättade borstar och grimmor. Skurade resten av väggarna i stallet och Jerry högtrycksspolade spolboxen som blev som ny.

Stackars matte ser ut som han ska storkna av all mat. Bredvid sitter nya grannen Lena med Zanna i knät.

På lördagskvällen hade vi grillfest för alla inblandade med familjer. (Och några icke inblandade). Alla bidrog med nåt ätbart plus sitt eget kött och dricka och vi hade jättetrevligt. Stackars Mattias spelade golf och kom senare, han fick äta upp det som var över, och det var en del.

Grillgrabbarna Peter, Conny och Jerry. Med öl givetvis....

  Och som vanligt, gubbarna skötte grillningen. Visst är det konstigt men då går det förbaskat bra att laga maten. Då ska man minsann hålla sig borta från "spisen". Måste bero på ölen...... Tjejer, ska vi göra ett experiment: bjuda på öl när det är dags för den vanliga matlagningen och se vad som händer. Nä förresten, man vill väl inte göra dem till fyllon heller. Tror snarare det är så att det inte är allt för invecklat att passa lite kött på grillen jämfört med att hålla reda på flera kastruller med såser och grejor. -"Kan du duka och plocka fram lite?" -"Nä, jag måste passa köttet". Eller hur....?? Tur vi av motsatt kön har simultanförmåga så vi kan passa såsen och alla kastruller, duka, göra sallad, plocka ur och i diskmaskinen, svara i telefon och serva dem med ny öl, samtidigt. Och ändå ha allt klart precis när deras älskade köttbitar anses färdiga. Inte illa. Och har jag nu lite tur så är det inte så många killar som läser den här bloggen..... och till dem som nu gör det, fatta ironin.

Ska man gå i den här vägen?

  Vi har fått poolen på plats också och konstigt nog innan värmeböljan så det blev lite bada i några veckor efter jobbet iallafall. Vi har skaffat solfångare så det blir varmare fortare så även en badkruka som jag kan hoppa i. Sen hade ju jag semester och har inte badat en enda gång...... Molly har inte heller badat än vad jag vet men hon ska som vanligt vara med när det händer nåt, särskilt om det finns vatten med i det hela. Den katten kan inte vara riktigt riktig. När överdraget är på springer hon på det och jagar luftbubblorna som blir under. Molly har även fångat sitt första byte, om man bortser från grannarnas påskris och en och annan fjäril förstås. En riktig mus, om än så liten. Om nu inte Zorro gett henne den förstås..... Nä, hon kom genom hagen och Zorro syntes inte till så hon har nog grejat det själv.

  Men vi har ganska väluppfostrade djur här på gården. Sitter fint på kommando hela högen. Nåja, lite ost gör väl sitt till kanske.....

Zorro vill alltid vara med och den här gamla fåtöljen såg skön ut

  Vi har röjt undan en massa bråte som fanns i ett kallförråd i lilla huset. Möbler, kläder, gardiner, prydnadsgrejor, allt möjligt. Det blev ett par billass till tippen, kändes inte som att en loppis är min grej. Och när skulle man hinna med det förresten? Jerry har även rivit ut allt i pelletsförrådet. Det har ju läckt in vatten så det var inte allt för fräscht med blöt pelletsmassa och blött virke. De som byggt det från början var väl inte allt för smarta, nu ska vi se om vi är något smartare. Ska åtminstone försöka.....

 

  Anrika Hotell Laxen här i Bergeforsen ska rivas så vi var på auktion en helg. Ropade in lite småsaker, bl.a. en byrå, en bunt med lakan, örngott, handdukar mm, en häcksax och lite annat. Jag har knappt varit på auktion förut men det är ganska kul. Om vädret är bra.... Om inte annat så är det kul att kolla på folk. Och ibland undrar man vad de ska med allt de ropar in, de måste samla på allsköns bråte. Sen såldes det tavlor för 20 000 - 30 000:-/st, som man inte ens såg vad de föreställde. De var så fula att jag inte skulle hänga dem på väggen om jag så fick betalt. Men det är väl så med konst av olika slag. Ju fulare och konstigare, desto dyrare. Men vad begriper väl jag, är ju ingen "förståsigpåare" precis. Och tur är väl det.....

 

  Sen har Leffe, en jobbarkompis från Sthlm varit här en vecka. Jättekul!!! Det var bara det att det var en hel del annat också den veckan så stackarn fick börja med att följa med på den årliga dressyrmiddagen med Maria-gänget andra dagen han var här. Jerry jobbade, jag tränade för Maria på dan, red en till, Ingela var här och skodde 2 och verkade 1, jag var till frissan och man kan ju inte lämna honom ensam hela dagen stackarn. Men det var kanongod mat, både jag och han åt tjälknöl för första gången. Det var iallafall en till kille där men Leffe verkade komma bra överens med tjejerna så det var nog ganska lyckat ändå. En dag följde han med Jerry till jobbet och fick en rundvandring på massafabriken, vilket han tyckte var intressant. En dag kollade vi in grannens flismaskin, vilket också föll herrn i smaken.

Johanna och Abel på väg till sin första dressyrtävling.

 På fredagen fick stackarn följa med till ridhuset och heja på mig och Savanna. Det var ju dressyrtävling..... Så här efteråt kan man ju undra varför man anmäler sig överhuvudtaget men LB:2 på fredagen gick sisådär. Målet var att INTE få en nolla på skritten som vi fick förra året och det gick vägen. Vi fick en fyra!!! Inkasserade några sjuor också, bl.a. på båda uppridningarna som vi haft sånt problem med. Till saken hör att på Mariaträningen på torsdagen satt Maria mest och skrattade, Savanna var okontaktbar. Dressyrstaketen, dörrarna, Maria, ja allt var farligt. Och varför var det inte lika farligt dagen innan kan man undra?Hon for iväg i en galoppökning så jag höll på att åka av. "Du får försöka rida tekniskt om hon är så här i helgen" sa hon. Ja visst, självklart. Hur gör man det med Savanna när hon är på det humöret? Vi red igenom programmet på 3 minuter, det SKA ta 5½..... Ja, ja, jag är nöjd med fredagen, söndagen däremot..... LA:4 var väl kanske att ta i lite. Åtminstone just den dagen. Om möjligt var hon värre än på träningen. Hon vågade inte ens gå in i ridhuset, (OBS! Vi tävlade på hemmaplan!!!) för även om inga krokodiler bitit henne där förut så var hon övertygad om att de skulle det idag. Dessutom hade jag galopperat på framridningen, hur dum får man bli. På utebanan var det lite stumt och hårt, Savanna gillar inte det och bjuder inte fram ordentligt, därav galopperade jag henne lite. Tänkte inte på att vi sen skulle in i ridhuset och där är det definitivt INTE stumt och hårt. Då hade vi desto mer bjudning, eller vad man ska kalla det för. När vi väl kom in.... Försök rida förvänd på en överenergisk okontaktbar häst som ligger ner i kurvorna för staketet är farligt och man kan inte gå ut i hörnen heller. Och absolut inte förbi domaren. Och om käringen på ryggen mot all förmodan skulle få en mellan hjälperna en stund så är bästa försvar att stå på stället och studsa. I galopp..... i travprogrammet.... Visserligen i rätt form just då..... Men vi fick en 5:a och en 6:a på skrittprogrammet.Och domaren sa till Johanna som skrev att hon trodde Savanna var ca 10 år. Ja, ja..... Ska man ta det som en komplimang eller som kritik?

Allsång i Lunde

  Jag tror inte eländet i LA:n berodde på att vi hade grillfest med grannarna på lördagskvällen, Savanna var ju inte med på den. Kanske hon skulle ha varit det, så hade hon tyckt att det var ganska lugnt och skönt ändå att vara på tävling. Men jag var hemma i hyfsad tid, hade ju krypavstånd hem. Leffe däremot kom väl hem på morgonkulan nån gång. Han mådde inget vidare när jag väckte han på fm efter att jag tävlat, trots att han hade alla ölen med sig hem igen. Han kom tydligen väldigt bra överens med våra grannar..... Det var auktion hos grannen tvärs över gatan och han hade sagt att han ville dit så stackarn fick pallra sig upp och hänga med. Nu blev det inte så långvarigt, vi kan ju skylla på att det berodde på att jag skulle jobba på tävlingarna på ridstadion.

 

  Vi hyrde dessutom ut ett par boxar över helgen till Camilla och Ida från Umeå som också tävlade. Camilla var här förra året och bokade redan då upp sig för i år. De gjorde likadant nu för nästa år, det här är den lyxigaste tävlingen på hela året säger de. Deras hästar får gå ut i hage, jag fodrade och släppte ut en morgon så de fick sova.

Allmän bilparkering? Camping?

Vi hade lånat en husvagn som vi ställde upp här som de fick bo i. Det såg ut som värsta bilfirman här ett tag på söndagen, räknade till 12 bilar och en husvagn. En Volvo-ägare trodde tydligen att det var allmän parkering här om man skulle på auktionen för den vet vi inte vems den var. Några hade fått lov att stå här men inte den.

Nalle tar igen sig

  Brollan och Reddis har gått ute på nätterna en dryg vecka nu, Savanna får gå in för jag vill inte riskera att hon tappar i hull i år igen. Hittills har hon hållt sig fin men man vet ju aldrig, kanske att hon får vara ute nån natt, vi får se. Nalle får komma med in som sällskap annars vägrar Savanna att äta. Hon är väldans bundis med honom nu. Vi har även utökat beteshagen, det var lite halvtaskigt med bete ett tag, jag fick stödfodra lite. Egentligen var det väl ingen mer än Savanna som verkligen behövde, de andra är lite väl runda och goa kanske, men som sagt, jag vill inte att hon ska falla ur.

  Nu får vi passa oss var vi sitter och går på tomten, våran Cembra-tall lockar till sig fåglar och ekorrar som älskar de stora tunga kottarna. Om de höll sig bara i trädet skulle det inte vara nån match men de försöker flyga iväg med kottarna och oftast tappar de dem efter en bit. Vi undviker att vara under tallen men på resten av tomten vill vi ju liksom vara. Jag tror att det går hål i skallen om man skulle bli träffad av en sån kotte. De är större än tennisbollar och väger flera hekto. Och tallen är hög....

 

  Det var meningen att vi skulle åka till Rättvik och Classic Car Week den här veckan men det skulle regna där, hö´t är snart slut och vi måste hämta nytt, har inte hunnit byta olja på Cadillacen och jag var ganska sliten efter förra veckan så vi stannade hemma. Har istället shoppat lite ridkläder, (hade inte ett enda par hela ridbyxor), och lite hästprylar. Jag avskyr allt vad handla heter men den här gången gick det ganska bra ändå. Kanske för att jag vet att jag inte behöver göra det på ett år igen. Jerry följde med på en ridtur med Nalle, den här gången med ridbyxor så han klarade sig från skavsår. Nalle känns lite stel emellanåt men jag har jobbat honom ett par gånger i ridhuset, bara en liten stund och jag inbillar mig iallafall att det gör lite nytta om han blir genomarbetad ibland. Kräver inget mer än att han ska gå lite lång och låg och han känns mjuk och fin efter en liten stund och verkar tycka det är kul att jobba lite. Han har blivit betydligt starkare nu, tappar inte bakbenen lika mycket och jag tror att det har kommit lite muskler. Han har betydligt bättre gång i ridhuset än på utebanan så han har fått sulor fram, får se om de gör nån nytta.

Vi har fått hem det mesta av vinterns förråd av hösilage, ska få hem några balar till sen, det fick inte plats fler trots att han hade två släp med sig. De är betydligt större balar i år så vi måste köpa en större foderring också. Det är konstigt, hur man än förbereder och räknar efter vart pengarna ska gå så tillkommer det alltid nåt så hela budgeten rasar.

  Igår kväll var vi med Kent och Jeanette på Timråland, käkade god mat, drack öl, snackade med folk och kollade in Smalare än Tord. De var som vanligt bra och hade fullt ös. Och det regnade inte....

 

 

 

 

 

Söndagen den 2 augusti 2009 kl. 01:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Bränna pengar är inget problem när man har hästar.

  

Att titta på hur hästarna beter sig i olika situationer, t.ex. när det kommer en ny häst i flocken, är, som Lena säger, som att titta på ett akvarium. Fast 1000 gånger så häftigt. Man kan kolla nästan hur länge som helst. Som tur är kan jag göra det från köksfönstren för nån vidare värme har det ju inte varit direkt. Desto mer blåst och lite regn men det verkar ha gett sig nu. Men det är midsommar om några dar så det är nog bara lugnet före stormen skulle jag tro..... Lugnt var det väl inte heller i början när Blåsan fick gå ut med de andra på betet, men efter några dagar fick hon vara med i flocken hon också. Det tar sin lilla tid att jobba sig in i sociteten. 

Och nu är det kanske färdigbetat för henne också för i tisdags hade hon ett otäckt sår på höger bakben, ovanför hasen, på insidan. In till kliniken, röntgen och sen sy ihop det med 2 stygn. Medicin, boxvila och skrittpromenader nån vecka sen får vi se. Den stackarn råkar då ut för allt möjligt.

De andra går på bete hela dagarna men kommer in på nätterna än så länge. Fast de tar egna pauser från betet emellanåt och går in i rasthagen och sover ett par timmar då och då, sen lommar de iväg ut igen.

 

  Förra måndagen var veterinären här och kollade upp Nalle och det mesta verkar bra. Lite platta sulor fram, markering båda fram efter högt böjprov men det är inte så mkt att gnälla om, han är iallafall 16. Han sa att Nalle var en mycket trevlig häst att jobba med och då tyckte jag han var värd en fika, veterinären. Tur jag inte fick räkningen då för då hade jag väl slagit koppen ur handen på honom. Men den kommer väl vilken dag som helst och billigt lär det inte vara. Det var inte hästbussen från Skåne heller.....

 

  Mariaträning tisdag och onsdag, hon ska ju leva av nåt hon också. Savanna var jättefin. Igen! Fick beröm minsann, hon hade aldrig trott att en så gammal häst skulle kunna utvecklas så mycket som Savanna gjort. Ok, bli starkare och så men inte utvecklas. Det börjar närma sig tävling tror jag.....

 

  På onsdagen fick Ingela en slant och Nalle skor på fötterna så nu har han fått tillbaka sin gång. Wow!! Nja, inte riktigt kanske, han är inte tillräckligt stark och gynmastiserad än men betydligt bättre blev den iallafall. Men lite ömmar han om han kliver på stora stenar, plattfotad som han är. Men nu kan vi utforska omgivningarna bättre, har t.o.m. varit in i ridhuset en vända. Blev nåt varv i trav och nåt i galopp, och han "tappar" bakbenen ibland. Bytena är klockrena, jag kunde inte motstå att prova ett par.

 

Annars är det bara skritt som gäller så härom dagen erbjöd sig Jerry att hänga med på en ridtur och eftersom Nalle är den trygga, stadiga modellen så gick det alldeles utmärkt. Förutom att Jerry är lite skinnflådd i rumpan, jobbarbrallor är väl kanske inte att rekomendera vid ridning, tror han lärt sig det nu. Fast ska det vara "riktig" ridning ska man gå mer uppför och nerför backar. Och ha med sig fika....

Reddis stackarn blev istället av med sina dojjor och tycker antagligen att vi ska bära ut henne, eller lägga gräsmatta över gruset. Aj, aj, lite öm i fossingarna. Tråkigt nog tror inte veterinären att hon kommer att bli bra från vad det nu är hon har för skada. Jättetråkigt.....

 

På torsdagen kom hästtandis och inkasserade en summa pengar. Nåja, han raspade väl lite också.....

 

 I måndags fick Savanna "nya fötter" vilket var välbehövligt. Jisses vad de växt på 6 veckor vilket iochförsig är bra. Men inte lika bra för plånboken....

 

  Jag sparade åtminstone en slant i helgen för det regnade på söndagen då jag tänkt åka på dragracing. Förstås, var väl inget annat att vänta sig, Murphy hänger sig kvar. Hade varit häftigt att få se Nitro-bilarna igen men får hoppas på bättre väder i augusti då det är dags igen. Ska kolla om det är bracket-cup här då för isåfall kommer nog Karin upp. Fast det är klart, snacka går ju......

 

  I tisdags kom drygt 80-åriga, haltande veterinären Westin hit för att vaccinera hela högen så han fick ett rejält tillskott till pensionen. Men det är han väl unt för det är en rolig typ, alltid glad och pigg på att berätta historier. Vilken krutgubbe. Samtidigt kom grannen Mats med 1 ton hö och jag antar han vill ha betalt han också..... En liten tröst är att  Nalle, Savanna och Reddis inte har nån mask enligt träckproven vi skickade in för ett tag sen så jag sparade in pengar på maskmedel.

 

 Äntligen har de gjort nåt åt den bedrövliga grusvägen här utanför, och det är tur att man har orädda hästar för det har varit alla möjliga maskiner, fordon och prylar vid infarten. Men Nalle och Savanna traskar på som om det inte fanns några där. Nja, Nalle går ju gärna fram och kollar på närmare håll, nyfiken som han är. Grävmaskiner verkar vara av stort intresse, spännande saker som måste undersökas närmare. För Savannas del är det spåren i marken efter bandgrävarn som är det enda farliga. Och kanske skyltarna är lite läskiga, iallafall när de blåst omkull.

 

  Vi har fått en ny stallgäst också. Eller ett helt gäng rättare sagt. Kråkor och skator som äter både kattmaten och kraftfodret. Men de behöver väl inte sno katternas matbyttor varje dag. Jag hittar dem över hela gården varenda dag, t.o.m. ute i hagen. Byttorna alltså. En kråka, Kaxe,  verkar ha svårt att flyga eller så är den jävligt tuff. Jag, och Zanna, jagar ut den men den kommer hela tiden tillbaka in och vägrar flytta på sig. Skiter i stallet gör de också....

 

  Sen verkar det som om sovmorgnar är ett minne blott, om man kan kalla halvåtta för sovmorgon..... Dels p.g.a. Nalle som halvsju-sju varje morgon sätter igång att gnägga, och slutar inte förrän man kliver ut genom köksdörren. Vem behöver väckarklocka eller en tupp när man har Nalle? Snart hör väl grannarna av sig också, fattas bara det....  En annan orsak är att det sket sig med nattkörningen. Jag ska köra dagtid istället, lotsa bil och släp, för den som skulle göra det har hoppat av och de tror inte att de andra grabbarna klarar av det. "Du har ju visat att du är full kapabel till det". Ja, så kan det gå när man vill visa vad man går för och det är ju smickrande iochförsig men vilka arbetsdagar!!! 5.00 - 17.30....... Det är dessutom tungt, skitigt, stressigt, (nja, kanske inte här uppe men i Sthlm), och ändå lite kul. Ok, ok, jag jobbar "bara" 4 dagar i veckan men ändå... Och jag kan spara in på gymavgiften.

 

 

Torsdagen den 18 juni 2009 kl. 23:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Nalle har kommit hem

 

I torsdags eftermiddag kom äntligen Nalle hit men jag kände knappt igen honom först när han klev av bussen. Han måste ha tagit ett klorinbad för jag har inget minne av att han var sååååå ljus. Dessutom ett för varmt bad för jag tyckte han hade krympt också. Vittvätt 90 grader med blekmedel tydligen. Nåt han hade desto mer av var man, och därmed såg han ut att ha en tunn ynklig hals. Nåt måste göras!!! Efter att ha fått lite mat och vatten i sin box, som han verkade trivas bra i, fick han hälsa på tanterna i hagen. Man kan nog säga att han vet hur man handskas med såna. Man håller sig ur vägen de första dagarna, checkar läget liksom utan att göra nåt väsen av sig, tar absolut inte strid med dem. Sen blir de brunstiga en efter en och då löser det sig liksom av sig självt. Nja, man får visserligen stå ut med att ha dem som fastklistrade på sig ett tag, eller ha en rumpa upptryckt i ansiktet men det går över. Har man dessutom ingen aning om vad man ska göra med den där rumpan så är livet ganska nice.

                                Travarfrisyr                                         Halvblodsfrisyr

  Sen var det dags för lite makeover, av häst den här gången. Klarade inte av att se honom så där "långhårig", han passade absolut inte i den frisyren så jag klippte av det värsta och har börjat rycka men den är tjock, manen. Det är absolut ingen överdrift, däremot ett långtidsprojekt. Och jag som hatar att rycka man..... Men han fick tillbaka lite av sin hals iallafall. Kanske fick han en extra tålig röst också för rackarns vad han gapade när han fick stå själv i sin box sen. Var nog inte riktigt vad han hade tänkt sig efter ett par timmar ute med tjejerna men han lugnade ner sig. Efter några timmar, frampå nattkröken nån gång.

 

  Fredagen var lika blåsig och kall som resten av veckan varit men eftersom Nalle brukar vara ganska talbar trots dåligt väder chansade jag på att en ridtur skulle gå bra, trots att han inte är riden på 2½ år. Och mycket riktigt, han skötte sig utmärkt, fast Savanna var med och gjorde sitt yttersta för att hetsa upp stämningen. Hon hade glömt skritten i stallet, for hit och dit och var en aning laddad men det sket väl Nalle i. Han hade fullt upp med att kolla omgivningarna, antar det var kanonkul att efter 2½ år få se nåt annat än en hage. Men han är oskodd och blir lite öm i fossingarna så vi höll oss på sand och skogsvägarna bara. Eller nja, vi måste ju gå lite på grus för att komma dit och han stånkar varje gång han kliver på ett gruskorn men verkar så glad att få komma ut att han gärna tar den smällen. På onsdag får han nya fötter sen kan vi utforska omgivningarna på riktigt.

 

  Stolparna är nerslagna, elrepet på plats så de fick gå ut på betet ett par timmar på eftermiddagen. Vilken lycka!!! Lika lycklig var väl inte jag som skulle försöka få in dem i rasthagen igen innan jobbet. Inga problem att få tag i Nalle men käringarna sket väl i att följa efter honom, utbölingen. Jag bytte taktik, Savanna däremot, mest ranglåg och timid, följde de efter. När alla var inne stängde jag snabbt grinden och de var grundlurade. Men det knepet lär väl funka en gång eller två sen blir det till att byta taktik igen. De stod vid grinden, kollade på mig. "Hörru hallå, ser du inte att det är stängt här. Öppna för bövelen".

 

  Lördagen var lika kall och eländig. Ett gäng skulle på långtur med hojjarna men jag sov halva dagen eftersom jag jobbat natt och Jerry ville inte frysa ihjäl så hojjen fick vila. Släppte ut hästarna på betet och knallade iväg till Per-Ola för lite underhållning. Cajsa skulle betäckas igen och det gick ju bra men nu vet vi var Magnus Uggla fått sina "4 sekunder" ifrån.

Per-Ola behöver en reservkörhäst och ska kolla på Nalle om han kanske kan passa. Har ingen aning om det går att köra in honom men vill han försöka så varsågod. Funkar det så får han gärna låna honom till det.

 

  På kvällen bytte vi skepnad till raggare. Crusing i Sundsvall och självklart måste Cadillacen få lufta sig lite, med Jerry som "fyllechaffis", det var min tur att ta några öl. Många fina bilar, massor med kul folk och låååånga köer. Men taket behöll vi i uppfällt läge, man åker inte nercabbat när det är 5+. Att det sen knallar omkring en massa småtjejer i kort-kort eller minimala shorts och en liten topp, det är deras problem. Men jag fattar inte att de står ut. De fryser så de skakar och hur lätt är det då att gå i 10 cm höga klackar? En annan klarar inte av det överhuvudtaget, så lite kredit ska de väl ha ändå. Men..... var finns deras föräldrar? Snacka om noll koll.....

 

  Tur man inte har anlag för att vara bakfull eller må dåligt dagen efter, för det var Åsa-träning i morse och Savanna var kanonfin. Om det berodde på att jag var trött och avslappnad vet jag inte men hon jobbade på och bytena var riktigt fina, även åt höger. Man kanske ska ta sig en jävel innan det är träning i fortsättningen. Marie tog ut Reddis på en sista skrittur innan dojjorna åker av och Nalle fick vila sina ömma fötter, veterinären kommer imorgon bitti för att kolla honom lite, så det är väl kanske bra om han kan gå någorlunda. Eller vila och vila förresten.....

      Abel, lugn o timid......    ....sen börjar han ladda för att byta skepnad......    ..... till fullfjädrad hingst.

Vi släppte ut Abel på betet men se det gick inte alls. Han blev hingst och gav sig på Nalle efter en stund, han högg och högg och högg. Nalle kom inte undan utan  hoppade ner i diket mellan hagarna, sen genom staketet så stolpar, rep och knorrar for all världens väg. Sen var det färdigbetat för Abel för den här sommaren. Jag törs inte prova igen för han var som en stridstupp. Han ska nog gå med antingen bara ston eller bara valacker för att det ska funka. Som tur var blev det inga större skador, lite bitmärken men sånt får man räkna med. Och vi fick slå ner nya stolp......

 

 

Söndagen den 7 juni 2009 kl. 23:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Muller och makeover

            

 

  I lördags var det motorcykelns dag och Murphy måste ha försovit sig eller nåt för det var kanonväder. Iddes inte ens ta på skinnbrallorna i värmen. Ja, ja, man ska inte åka hoj i jeans men med 819 härliga hojjar i kortege på E4:an in till stan så går det inte sådär jättefort precis, och jag chansade på att Murphy inte skulle hinna ifatt. När alla hojjar drog igång samtidigt vid EON Arena för avfärd mullrade och vibrerade det ganska häftigt. I backen... Polisen stoppade alla svennebilar från påfarterna och så långt man kunde se framåt och bakåt var det bara motorcyklar. Alla parkade på gågatan, sen blev det ett par timmar för att kolla på alla vidunder. Och lite fika. Gratis!!! Var nåt rekord som skulle slås, vilken stad som fick ihop flest folk som fikade. Jag höll mig till saft och kaka eftersom jag inte är nån "riktig trucker" som dricker kaffe. Det luktar gott men smakar skit......

 

  På tal om skit. Vi har röjt ur "gästboxen" och där fanns det skit. Sån där luktfri skit. En stor varmvattenberedare, med massa vatten kvar i för säkerhets skull, vore ju dumt om den vore för lätt , gamla höbalar, garderob, cyklar, plyfaskivor och allsköns bråte. Vi trodde golvet skulle vara värdelöst men det är helt ok. (Nån som kidnappat Murphy? ). Resten var väl lite sisådär, den som gjort det från början hade nog väldigt brådis eller var inte riktigt nykter, men med lite snickrande så är den iallafall bebolig. Ett tag, på sommaren. Ingen isolering, inget lyse och Nalle är inte kul att mocka åt MED lyse så det blir ju finfint.... men det är högt i tak.  Och sån där "engelsk" delbar boxdörr så han kan stoppa ut huvudet och vara gårdsvakt.

          Vid parkeringen                                       Vid altan                                    Utanför köksfönstret

Vilken kropp för en 24-åring!!!

  Just nu är det Zanna och Savanna som sköter den biten på dagarna. Har nämligen infört en ny slags lösdrift här på gården. Savanna är ju som bekant inte den allra modigaste varelsen direkt så hon går lös på tomten och betar på dagarna. Hon skulle aldrig våga gå ut från tomten utan sällskap av häst, hund eller människa så det funkar bra för Zanna går aldrig från tomten heller. Kommer det nån häst ute på vägen drar hon iväg till grinden in till hagen. Så modig är hon. En häst mindre som ska betas varje dag, perfekt lösning. Men nu är det snart dags för riktigt bete, stolpen är utlagda men inte nerslagna. Men endera dan så.....

                                       Före............             och           ........efter

  I söndags var det dags för Zannas makeover. har skjutit på det i flera veckor för det tar en hel dag nästan. Hon tycker inte det är så kul, tror fan det för frisyren blir aldrig riktigt som jag tänkt mig, och antagligen inte vad hon tänkt sig heller. Och ont i ryggen får man. Men nu såg man knappt vad som var fram och bak, det blir för varmt med all pälsen i värmen, så det var bara för oss två att bita ihop och ta itu med eländet. Och sen dess har det förstås inte varit lika varmt och skönt väder. Var väl inget annat att vänta sig, är som när man tvättat bilen, då försvinner solen. Så nu väntar vi bara på regnet.....  blåser gör det redan för fullt.

  Vi väntar ju på Nalle också förstås, bara ett dygn kvar nu. Ska bli jättekul och spännande att få upp honom, han har varit saknad. Fick SMS att det gick bra att lasta honom i Skåne i morse och att han är på väg. Övernattar i Shlm och är här imorgon eftermiddag. Och då ska det självklart blåsa storm..... Murphy is back.

 

  En till vi saknar är Linda som var tvungen att sluta rida Savanna för hon fick tillbaka Miller som hon haft utlånad på foder de senaste åren. Det är jättetrist  och jättekul på en gång. Äh, ni fattar......

  Här är en till vi saknar, Elin. Hon åker till USA idag och är borta 3 månader. Stackarn, va lite nervös igår, har ju nyss varit en flygolycka och hon skulle flyga ett likadant plan. Men hon får se till att komma fram ordentligt och sen hem igen för det är dags för henne att komma hit på besök, är alldeles för länge sen nu. Men jag vet inte om hon är en stackare egentligen. Jag övertar gärna biljetten......

 

 

 

Onsdagen den 3 juni 2009 kl. 16:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Nu måste det bli skärpning här

  Nu får jag skämmas igen. En hel månad sen sist men så är det när man är lyxhustru, det är minsann ingen dans på rosor. Nåja, jag är inte lyxhustru på heltid längre, nu är det nattkörningar som gäller. Och jisses vad skönt det är!! Det passar mig utmärkt även om det blir ganska långa nätter, sisådär 10-12 timmar eftersom det ska lastas och lossas längs vägen.

Sen finns det ju folk som inte kan lasta ordentligt utan ställer tunga pallar på lätta ömtåliga pallar och då ser det inte alltför kul ut på flaket när jag ska försöka lossa eländet. Jag lyssnar på radio, pratar i telefon med gamla jobbarkompisarna från Stockholm och så har jag ju mina talböcker, (deckare), i MP3-spelaren, så tiden går ganska fort ändå.

Att jag oftast kör Scania med V8 gör ju inte saken sämre. Dessutom är bilarna på det här åkeriet i ett betydligt bättre skick än idioternas jag körde åt förut. Men det är inte lätt att vara ny alla gånger, iallafall inte om man får fel uppgifter om vad som gäller. En kväll fick jag fel avgångstid, fel bytesplats, fel linje, fel namn på den jag skulle byta med, fel bil vid bytet. Tur man har varit med förr och tar reda på lite fakta på egen hand för det vart ganska rätt till slut ändå. Men vilket strul. Natten efter blev det också galet så nu har jag som vana att ringa på eftermiddagen och kolla upp vad som egentligen gäller. Men det hjälper inte heller alla gånger kan jag tala om.....

 

  Våran "tradition" på Valborg, att Sanna och Elin kommer hit har det väl gått sisådär med. Första året var de här bägge två, förra året bara Elin och i år bara Sanna. Och hennes gubbe Björn och hundvalpen Nelson förstås. Elin stackarn hade alldeles för mycket i plugget och alldeles för lite i plånboken för att det skulle passa i år. Jerry och Björn tog en premiärtur på hojjen och Sanna och jag åkte lite Cadillac-cab. Yes, den hämtade jag på onsdagen. Den startade direkt och går lika fint som vanligt. Och är i lika stort behov av en omlackering..... Men vi var ändå på årets första crusing andra helgen i maj. Måååånga fina bilar att vila ögonen på.

Majbrasan glömde vi faktiskt bort i år. Det var kanonväder, vi satt ute och åt grillat, pratade och hade allmänt trevligt. Alldeles för sent kom vi ihåg brasan men då var klockan så mycket att det inte var nån större ide´att sätta fyr på den. Isåfall hade vi fått stå där till på morgonen och det hade ingen av oss lust med. Men några Baccardi Razz blev det iallafall, så liiite tradition hade vi kvar. Dagen efter var det Åsa-träning.... 

Brasan tog Jerry och Conny hand om några dagar senare. Och en brasa till..... och en till..... och en till..... De måste vara Lundes värsta pyromaner. Conny är nog också Lundes bästa hembiträde för han lagar kanongod mat nästan varje dag, sköter det mesta i köket och är en jäkel på att städa. Han gör det dessutom FRIVILLIGT!! Man behöver inte säga ett ord. Vem hade kunnat tro det för några år sen när han fortfarande bodde hemma? Inte jag, det är så långt ifrån den grabben som det bara går, även om han var rätt gullig då också.

 

  En dag i början av maj tyckte Molly det var dags att bli vuxen. Det var helt plötsligt ett gäng katter för mycket här på gården. Och alla svansade efter Molly som mest låg och krälade på marken och "kurrade". Jerry tog dem dessutom på bar gärning så det var bara att åka till veterinären och få stopp på eländet. Som tur är har jag klarat av Molly ganska bra trots att jag är allergisk för hon skulle hållas inomhus en vecka-10 dagar efter operationen. Och vi som jobbat som sjutton med att få henne att fatta att hon INTE får vara inne i huset. Nu fick hon inte vara ute, skulle dessutom ha en tratt runt skallen som mest var ivägen. Tratten hade flera funktioner kom jag på. Jag tog av henne den en stund då och då, ibland lyckades hon göra det själv, och då flög själva fan i henne. Hon for som en tok, överallt, mer vild än tam. Satte man på henne tratten igen, ibland gjorde hon det själv också,  blev hon alldeles lugn och verkade tycka livet var rätt ok ändå. Hon var jätteduktig att gå på lådan varenda gång fast hon inte var van det så hon var inte till nåt större besvär. Så länge hon hade tratten på..... Efter en vecka var såret så pass läkt att hon fick gå ut igen och nu har vi fullt sjå med att hålla henne ute. Stackarn, kan inte vara lätt att veta vad som gäller med en så okonsekvent behandling. Jag har sagt åt Zanna att inte släppa in några katter men eftersom katter inte direkt klampar och stampar när de rör sig så missar hon ibland, men ser hon att nån är på väg in jagar hon faktiskt bort dem.  Nåja, försöker åtminstone, för ingen av dem blir speciellt rädd för Zanna precis så vi hittar Molly inne lite då och då. Duktig hund ändå!

Om Zorro är lika duktig vet jag inte om jag tycker. Först tyckte jag det men när jag tittade närmare var det inte en jätteråtta han kom med utan en harpalt. Ja ja, han behöver väl lite ombyte på menyn han också. (Förrsten hittade jag honom uppe i sovrummet, i Zannas korg. Han vägrade kliva ur så vi bar ut hela korgen och "tippade" ut honom). Molly verkar hålla sig till paddor numera för alla har väl plockat undan påskriset. Och grodorna hittade hon i....

 

....våran stora grop utanför stallet som har varit grop i drygt en månad för rörmokare är som bekant hantverkare och vid det här laget har väl alla fattat vad jag tycker om såna. Tycker inte om mycket, kan jag säga, och inte verkar det som nån av dem har tänkt försöka få mig att tycka nåt annat heller. "Kommer nästa vecka, kommer på måndag eller tisdag veckan efter det". Om han ens iddes svara alls. Till slut dök han upp....... utan grejor..... Pös iväg med orden: kommer tillbaka. Och det gjorde han, efter nån timme eller två. Utan grejor..... "Kommer imorgon". Jag var tvungen att gå in för jag kunde inte hålla mig för skratt och man vill ju inte bli idiotförklarad. Inte av en hantverkare. Men han slog mig med häpnad för han kom dagen efter. MED grejor!!! Vad hände??? Jag kan inte komma ihåg att jag hotade honom på nåt sätt..... Tog väl 10 minuter sen var jobbet klart och han kunde åka hem, vilket tar honom ca en minut eller två. Undrar om hantverkare kommer tidigare om de bor längre bort? Eller får man vänta ännu längre då? Och vad händer om jobbet de ska göra tar flera timmar? Får man vänta på dem längre tid eller kortare tid isåfall? Våran elektrikergranne var också här häromdan, tog bara ett halvår innan han kom för ca 5 minuters jobb. Men att förflytta sig 200 meter kan ta sin lilla tid tydligen..... Jag fasar för vad som kommer att hända när vi ska lägga om avloppet till huset. De gräver väl upp och plockar bort sen får vi duscha och låna grannens toa flera månader.På tal om duscha.... Det blev vatten i källaren härom dagen när jag duschade så spolbilen fick komma. IGEN.....(Långnäsa åt Murphy, allt ligger i plastlådor numera!!) Han räknas nog inte som hantverkare för han kommer alltid inom max 1 timme. Känns som om vårat avlopp lever på lånad tid tyvärr och just nu vill jag inte ha mer med hantverkare att göra på ett tag. Iallafall inte såna som bara påbörjar jobbet och sen blir oanträffbara.

 

  På tal om granne.... Närmsta grannens dyra fiskar överlevde inte vintern trots att de gjorde hål i isen varannan timme, dygnet runt. Men skam den som ger sig. Har man lagt ner ett sånt himla jobb på en damm så är det bara att köpa nya fiskar och hoppas på det bästa. Och jag väntar bara på att Molly ska gå dit och fiska upp de dyra fiskarna för hon verkar ha en förkärlek till vatten. Sitter i diskhon när man spolar vatten, klafsar runt i vattenpölar, "fiskar" grodor i en vattenfylld grop, sitter och balanserar på kanten på hästarnas vattenhinkar och dricker vatten fast hon har egen skål på golvet. Och i helgen tänkte vi ta fram poolen...... Visst kan katter simma? Från födseln liksom? Vi vill ju gärna behålla henne....

 

  Det sista av jättesnöhögen försvann för nån vecka sen så jag har krattat hela tomten. Alldeles själv. Det kan mina händer vittna om. Eller det som är kvar av dem. Läbbiga skavsår trots att jag hade handskar. Tomten kändes också större än vad den gjorde i höstas, kan kanske bero på att jag inte gjorde allt själv då. Fick också reda på att man inte behöver kratta så himla noga på hösten utan göra det noggrannare på våren. Var så dags att få reda på det nu..... Insåg också att vi har några rabatter som nog skulle må bra av att rensas men problemet är att jag inte riktigt vet vad som är ogräs och inte. Tulpanerna känner jag iallafall igen så de är kvar. Och några andra blommor som blir röda när de är färdiga. Kommer antagligen sakna nån sort som fanns där förra sommaren men nu är det liksom försent att göra nåt åt det.  För att  kompensera det så har jag planterat en massa nya blommor. (För de säljer väl inte ogräs hos blomsterhandeln va?). Både i rabatter, krukor, amplar och lådor. Nu gäller det bara att få dem att överleva sommaren...... Hur nu det ska gå till för jag glömde förstås vattna dem nu ikväll. Igen.... Stackarna, de hade med all säkerhet kunnat hamna i ett klart bättre hem.

 

  Reddis är som vanligt, dvs oren. Kiropraktorn var här förra veckan för att göra ett nytt försök men det verkar inte hjälpa alls. Hon var lite sned i bäckenet igen, han rättade till det och gav akupunktur men ingen förbättring.Jag jobbade henne en liten liten stund i ridhuset/banan ett par gånger efter förra besöket men det verkar inte göra nån skillnad åt varken ena eller andra hållet. Vi rider henne, mest skritt ute i skogen, men även lite trav för att känna hur hon känns men hur gärna vi än vill att det ska kännas ok så gör det inte det. De som säger att "vill man bara nåt tillräckligt mycket så blir det så", till er kan jag ju tala om att det inte är sant. För övrigt verkar hon trivas jättebra, kan ju "använda" klikompisen Savanna även inne, så Katarina tycker att hon får gå kvar här med sina kompisar på bete över sommaren. Hon ska få vila helt, dojjorna åker av, så får vi se vad eller om nåt hänt till hösten. Jag är lite sugen att betäcka henne eftersom hon är en sån genomtrevlig häst men när vi inte har en aning om vad som är fel känns det lite riskabelt. Är det ärftligt? Kan hon bli sämre vid dräktighet? Hon är även "special"-skodd, natural balance, precis som Brinks hästar och Flyinges hingstar, men det hjälper inte heller. Savanna däremot tuffar på som vanligt, pigg och glad. De får antagligen gå ut på bete nästa vecka och t.o.m. Savanna bör klara det eftersom Reddis och Brollan är med.

Marie har ju haft Savanna på ridgymnasiumet och fick MVG på ridprovet igår och på hela kursen. Jättekul, grattis!!! Tänk vad en gammal dam kan klara av. Och nu syftar jag på Savanna.....

Vi släppte ihop Abel och Blåsan häromdan och det gick väl hyfsat, nån fick en spark och nån ett bett men Abel tog befälet och sen var det lugnt. Eller nja..... förutom det här med maten. Hade han inte varit bossen hade det nog gått bättre kanske men han åt liksom upp Blåsans mat också vilket kan göra att han blir mer lik en köttbulle än en  häst. (Ungefär det tillståndet befinner sig Reddis i för tillfället föresten). Undrar vart Blåsans matelakhet tog vägen? Puts väck, finito, borta. Ute i hagen vill säga, INTE inne i boxen.

 

  Det kändes ovant att ta in hästarna ikväll, eftersom vi fyllde igen den berömda gropen idag, (för hand, med spade), så fanns det liksom mera plats i dörrhålet helt plötsligt. Även hästarna kollade och såg ut som om de undrade om det verkligen höll att gå på. Så mycket litar de på oss..... Som om det inte räckte med det arbetet så kom det 4 pallar spån idag, vi har hämtat både torrhö och små hösilagebalar och fan vad tunga alla balar blir efter tag. Just nu känns hela kroppen blytung så det är nog läggdags snart.

 

  Och på torsdag kommer det hit en gammal bekant.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen den 30 maj 2009 kl. 01:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2009

 2008

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.